Duizeligheid

Een mens krijgt voortdurend informatie binnen over de omgeving waarin hij zich bevindt en de positie die het lichaam daarbinnen inneemt. Deze informatie komt uit een aantal organen en structuren, waaronder het evenwichtsorgaan. Dit orgaan is gelegen in het binnenoor. In dit orgaan liggen kristallen. De functie van deze kristallen is het continu doorgeven van informatie over hoe u staat of beweegt ten opzichte van de aarde. Een ander belangrijk systeem dat betrokken is bij evenwicht zijn de ogen. Zij nemen waar welke positie je lichaam inneemt binnen de ruimte. Het is bijvoorbeeld veel lastiger om op één been te staan met je ogen dicht. Het derde systeem dat een grote bijdrage levert aan het evenwicht, zijn de spieren. Deze geven continu informatie door over de positie waarin de gewrichten en andere delen van het lichaam zich bevinden. Het vierde en laatste systeem zijn de signalen vanuit de voetzolen. Gevoelszenuwen geven onder andere aan de hersenen door of de voeten geheel of gedeeltelijk op de grond staan en hoeveel druk erop staat.

Al deze informatie systemen moeten nauw samenwerken om je balans te behouden. Als een van deze systemen niet meer goed werkt kan er duizeligheid ontstaan.

BPPD (Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid)
De meest voorkomende vorm van duizeligheid is Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD). Deze duizeligheid wordt vaak gezien bij oudere mensen, na langdurige bedrust, verkoudheid, oorontsteking, trauma, chirurgische ingrepen, maar kan ook voorkomen zonder duidelijke oorzaak.
Mensen ervaren deze vorm van duizeligheid als een draaiduizeligheid. Het kan zijn dat hierbij symptomen als zweterigheid, een misselijk gevoel of braakneigingen worden ervaren. Dit type duizeligheid kan behandeld worden met fysiotherapie. De diagnose wordt gesteld middels de Dix Hallpike manoeuvre. Vervolgens zal de fysiotherapeut u enkele oefeningen aanleren, de zogehete Epley oefeningen, waarmee u thuis aan de slag kan.