Piriformis syndroom of ischias

Bij het piriformis syndroom, ook wel ischias genoemd, ontstaat er in de bilregio een inklemming van de zenuw die naar de achterzijde van het been loopt (nervus ischiadicus). Bij deze inklemming is meestal de piriformis betrokken. Deze spier loopt van de zijkant van de heup tot aan het heiligbeen en zorgt samen met andere spieren in de heup voor het naar buiten draaien van het been.
De klachten bestaan met name uit een scherpe pijn in de bil- en beenregio, die kan doorstralen tot in de voet. Deze klachten kunnen onder andere ontstaan door een overbelasting of een zittend beroep. Mensen die veel met de benen over elkaar zitten kunnen een piriformis syndroom ontwikkelen.
De behandeling van de fysiotherapeut kan bestaan uit massage, dry needling, oefeningen en advies, met als doel de spierspanning te verminderen waardoor de inklemming en daardoor ook de pijn verdwijnt. Het advies is gericht op het verlagen van de belasting van de heup en het vermijden van provocatie zoals met de benen over elkaar te gaan zitten.