Meniscusletsel

De meniscus is een gladde kraakbeenachtige structuur met ongeveer de vorm van een halve maan. Het kniegewricht heeft twee menisci: de binnen- en buitenmeniscus. De meniscus heeft als functie het sturen en dempen van de krachten binnen het kniegewricht.

Klachten van de meniscus kunnen ontstaan door een trauma (een pijnlijke draai van het gewicht) of degeneratie van de structuur (veroudering). Bij recent ontstaande klacht kan er toename zijn van vocht in het gewricht (oedeem), kan buigen en strekken pijnlijk zijn en in sommige gevallen voelt het of de knie op slot staat en het moeite kost om te buigen.

Meniscusklachten werden vroeger met name behandeld met een operatie. Tegenwoordig wordt er op basis van de ernst van de schade een keuze gemaakt voor een conservatief of operatief beleid. Na een operatie dient er vaak alsnog gerevalideerd te worden. Bij een conservatief beleid zal er een traject gestart worden dat doorgaans 3 tot 9 maanden duurt. Hierbij zal er veel aandacht zijn voor het trainen van de bovenbenen middels oefentherapie. Tevens zullen er veel adviezen en tips worden gegeven om het herstel zo goed mogelijk te bevorderen. Bij sporters zal er afgesloten worden met sportspecifiek trainen.