Ademhalingstherapie bij COPD en astma

COPD
COPD is een voortdurende schade aan de longen, wat resulteert in piepende ademhaling, kortademigheid, hoesten en eventueel het opgeven van slijm. De belangrijkste oorzaak van COPD is roken.

Kortademigheid en hoesten zijn de belangrijkste klachten bij COPD. Vaak heeft een patiĆ«nt in het beginstadium alleen klachten van kortademigheid bij grotere inspanningen, zoals traplopen en fietsen. Geleidelijk aan worden de klachten steeds erger en worden ook dagelijkse verrichtingen als aan- en uitkleden, wandelen of boodschappen doen erg belastend. 

Fysiotherapie bij COPD bestaat uit de volgende behandelmogelijkheden:
Ademhalingstherapie: Zowel in rust als tijdens inspanning.
Sputummobilisatie: Luchtwegen vrij maken van slijm door drainagehouding toe te passen.
Krachttraining: Algehele krachttraining en specifieke ademhaling hulpspieren en beenspieren.
Conditietraining: Algehele conditie verbeteren
Ontspanningstherapie: Leren bewust te ontspannen

Fysiotherapie bij COPD is zowel individueel als in groepsverband mogelijk.

ASTMA
Als u last heeft van astma dan herkent u vast de situatie dat uw longen soms erg gevoelig reageren op prikkels, zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. U kunt hierdoor benauwd worden of gaan hoesten. Als dit plotseling opkomt, noemen we dat een astma-aanval. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en het verschilt per persoon hoe erg astma is. Hoesten en een piepende ademhaling zijn symptomen van astma die vaak voorkomen. Maar u kunt ook benauwd of kortademig zijn.
Astma
Astma is vaak goed te behandelen en door middel van ademhalingstherapie is sporten ook goed mogelijk.