Ontspanningstherapie

Wanneer spanning langer blijft bestaan dan nodig is, kunnen lichamelijke of psychische klachten ontstaan. Vaak wordt deze spanning niet opgemerkt.

In de adem- en ontspanningstherapie kan een cliënt opnieuw ervaren hoe het is om zich te ontspannen en gemakkelijker te ademen.

Bewust ontspannen kan het functioneren in het dagelijks leven verbeteren. Ook kan het helpen bij het verminderen van psychische en lichamelijke klachten en zodoende de gezondheid verbeteren.

Een spier die te lang en te hard aangespannen is kan verzuren waardoor er een afname is van de doorbloeding. Uit deze langdurige verzuring kan pijn ontstaan en door deze pijn ontstaat weer meer spanning. Dit is de zogenaamde pijncirkel. Voorbeelden lichamelijk waar deze pijncirkel kan voorkomen zijn het borstbeen, de buik of stuit. Bewuste ontspanningsoefeningen kunnen helpen om pijn te verminderen of zelfs te verdwijnen.

Zijn deze klachten in of rondom het bekkengebied kan er worden samengewerkt met een bekkenfysiotherapeut. De buik is een bron van emoties die veel spanningsklachten kan vast houden. Hoge spanning in de buik gaat vaak samen met spanning in andere delen van het lichaam (bijvoorbeeld schouders en kaken). Deze spanning kan uw (bekken)fysiotherapeut helpen leren te herkennen. Zo kunt u bepaalde spieren weer onder controle krijgen waardoor klachten zullen afnemen of verdwijnen.

Ontspanningstherapie wordt bij ons aangeboden door zowel de long- als de bekkenfysiotherapeut.